tisdag 31 januari 2012

Den ineffektiva dagen!

Igår fann jag mig i en situation där to-do listan sade åt mig att det fann jobb att utföra men min hjärna satte mig i en riktigt elak fälla där allt blev evig försenat, väldigt lite blev gjort och jag ansåg att dagen var mer eller mindre ett misslyckande!
Den goda nyheten var dock att jag lyckades lägga i mig i god tid och vakande med ett mycket bättre humör på morgonen!

Viljan att få saker gjort är när jag skriver detta tillbaka och som extra bonus poäng fann jag lusten att skriva ner dessa tankar på bloggen!

Dagen ska dessutom förgyllas genom att lyssna den märkliga och samtidigt underbara Tchaikovsky och hans 4:e, 5:e och 6:e symfonier i händerna på den lika underbara dirigenten Karajan :)

Ha en bra tisdag :)

fredag 13 januari 2012

Tweetup, det moderna sättet att träffas!


En fördel med sociala nätverk är det finns så många fina och kunniga folk därute och även om man inte träffar dessa personer i verkliga livet (vi bor dessvärre i många fall stora avstånd ifrån varandra!) så är dessa personer ändå värda att kalla vänner med målet att en dag också ses på riktigt.

Ett av dessa sätt att träffas på riktigt sker via en "Tweetup", dvs folk på Twitter arrangerar en träff genom att bestämma en plats och tid och hoppas att så många som möjligt dyker upp och är sociala med varandra.
Jag har varit på några sådanna träffar och kan varmt rekommendera dessa träffar då det finns så mycket gott att hämta från den gemensamhet som en bunt twittrare har och den vilja att dela med sig av sin kunskap.

Så om ni andra vill uppleva en sådan gemenskap gör så här:
Ta namnet på den stad du bor i och notera det förkortade namnet (i mitt fall Göteborg som i detta fallet blir GBG), i eran twitter klient sök sedan på *hashtagen #tweetup(förkortad stadens namn) exempelvis #tweetupgbg för göteborg, #tweetuphsb för Hälsingborg osv...
Om du sedan ser en i din stad passa då på att vara med och upplev den fina gemenskapen!
Skulle det vara så att du inte hittar någon tweetup i just din stad så ta initiativet och skapa en!

*En hashtag eller brädgård är ett sätt att göra ett ord sökbart på twitter som gör att andra Twitter användare kan se hela diskussionen som pågår kring ett visst ämne.

torsdag 12 januari 2012

My review of Camtica screen recorder software

I was asked if i could do a review of a screen recording software called Camtica from a company called Jiteco.

http://jiteco.com/screen_recorder_software.html 
Screen Recorder Software


----------------------------------------------------
Before i start i need to mention that i don't own a webcam so this review is for the screen capture part only.
----------------------------------------------------

From the start you are met with a pleasantly small 6.5mb .exe installation file.

After the installation you are welcomed to the software by a two window layout: the marker window and a Camtica window where you get several options for the size of the capture area, use of webcam and audio options and the main record button.
 When selecting a area to capture  you have several options:
1  resize the marker window yourself to the size of the screen you with to capture.
2. By clicking on the rectangle with a arrow (marked in dark gray) you get more options to play with.
3. If you know the exact dimension enter the width and height values into the boxes marked "W" and "H".


By pressing the rectangular box with a down arrow (marked with dark gray) you can access the recording options area that allows you to play with advanced settings


You are here met with several options ranging from which settings to use when recording to a WMV file, video size, framerate, hot key for stopping the recording and options for showing or disabling the mouse cursor when recording the screen.
You also have the option to select a AVI file as your recording format and here you have several options for the sound and video settings.
I highly recommend that you do some trial and error test recordings to find the quality level that is to your specific needs as i found a long list of options to play with for both the audio and video codecs!You have several option for the video size.
You can also select the framerate of your choice.


When you press record you get a three second countdown that tells you when you can start your screen recording.When you are done with your screencast press the F10 key to stop the recording (F10 as a default, but you can set another stop key) and then save the file by naming it to a location of your choice and you are done! 
Congrats on recording you own screen!

----

Pros and cons:

Pros:

- Very easy to use interface
- Allot of setting to customizing and play with.
- I didnt notice any performance issues even with my 5+ year old desktop machine!
- Small installation file.

Cons:

- Loses my custom setting when shut down, start with default setting on when started.
- Lack of setting for high definition recording, 720p and 1080p.
- Too many choices for video and audio codecs requiring the user to use trial and error before find the
   right combination. 

A note regarding the codec issue:
I suspect that i may have additional codecs installed on my system which could explain the longer list, your experience may vary based on your setup.

All in all i enjoy using Camtica for its easy to use interface, highly recommended!Visit their website for more information and a try it for your self.

Irrelevant information


För ett par år sedan när jag via en psykolog fick hjälp med att åter bli social och våga prata med nya människor  insåg jag att det finns vissa attribut som folk i vissa typer av media gärna använder för att trakassera och se ner på andra och jag insåg att dessa attribut säger ingenting om hur en person är på insidan.

Så jag tog ett beslut som fortfarande gäller och om jag får som jag vill kommer detta att gälla resten av mitt liv:
Jag ser inte på folk utifrån deras utsida, istället lägger jag min kraft och vilja på att förstå deras insida och på sätt hitta dem där guldklimparna som resulterar i en vänskap som håller mycket länge!

Så följande attribut är totalt irrelevant för mig:

Kön:
Det intresserar mig inte att konstant få veta om vad som skiljer i mellan könen. Man eller kvinna, kvinna eller man, det säger inget till om denna persons insida bara att deras yttre utseende skiljer sig.

Sexualitet:
Totalt ointressant! Den enda effekt som jag ser är att folk blir stämplade med en massa fula namn pga detta!

Hudfärg:
Ännu mer nonsens, varför dra upp en massa stereotyper om människor bara för att de har hudfärg X. nä lägg ner denna idioti, vi är alla likvärdiga oavsett hudfärg!

Klädsel:
Eftersom jag klär mig helt tokigt (jag har inget intresse i kläder och därför klär mig enligt min egna känsla och tokigt blir det men jag trivs med det!) så lägger jag inte krav på att andra ska vara bättre, jag går så långt och säger att desto mer "udda" folk klär sig destå mer respekt har jag för dem och kollar man på min vänskaps krets så föredrag jag hellre "udda" val av klädsel än kostymnissar med slips!

Kroppsform:
Jag har lika mycket respekt för folk oavsett deras kroppsform, smal eller tjock, vältränad eller fet.
Då jag själv inte är den mest vältränade så känns det bara dumt att kräva att andra ska se ut som muskulösa typer som i vissa fall i stort sätt bor i gym!

onsdag 11 januari 2012

En civil/kamera fri/mobilfri nyårsafton


En av lärdomarna jag forsätter att öva på är att i vissa tillfällen lönar det sig att koppla loss fotografen i mig och bara uppskatta stunden för vad den är!
Så på den sista dagen av 2011 så tog jag beslutet att kameran stannar hemma och det var en av de bästa beslut jag kunde ha tagit! Mellan förfest middagen med det underbara sällskapet till huvud festen med lika gott sällskap så passade jag på att öva på min social sida och fann att det var så mycket enklare att bara vara med och inte behöva tänka på att ta en enda bild!

Som bonus hjälp för att var ännu mer social visade det sig att det fanns ingen täckningen i lägenheten som huvudfesten höll till på och det uppskattades väldigt mycket från min sida.

Så med facit i hand blir det definivt fler kamerafria dagar där sällskapet är mycket viktigare än att ta en bild eller två!

tisdag 10 januari 2012

Återupptäckten av Liseberg


Jag fick ett sms från en kompis under julhelgen om jag var intresserad av att göra ett besök till Liseberg och jag funderade en stund och till sist svarade ja för det var trots allt väldigt länge sedan jag besökte den platsen och jag var nyfiken på vad hur det såg ut nu.

På väg till mötespunkten funderade jag varför har det tagit så lång tid mellan besöken och svaret blev att jag har saknat rätt sällskap, Liseberg är trots allt en mycket kommersiell plats som uppmuntrar dig att spendera dina riksdaler och det är en sak jag är emot till viss att hela tiden pushas att vinna försöka 2kg kex choklad eller annan produkt och jag har känt att det måste finnas en annan anledning än kommersialismen att besöka dessa typer av platser.

Väl framme med mitt sällskap så möttes vi av en snyggt jul pyntad väg som ledde oss till mitten av Liseberg och eftersom vi båda kom in dit för att ta fina bilder så kopplade jag bort den kommersiella biten så pass att några av min finaste bilder skapats från detta besök.
Efter ett tag gick det förstås inte att ignorera den kommersiella biten men som tur var så hade jag gott sällskap så det gick utmärkt att fortsätta ta fina bilder och uppskatta Liseberg för sitt fina ljus!

Så nu kommer den stora frågan om detta besök fått mig att uppskatta denna hårt kommersiella plats så pass att det blir återbesök? Svaret är ja!
Jag kan till och med tänka mig att ge mig på försöka att vinna en sådan gigantisk 2kg godis förpackning och som andra stolt gå med den till centralstationen och invänta min buss hem!

måndag 9 januari 2012

Smartphones och sömnsvårigheter


Jag läste en studie som kom fram till att när man utsätter hjärnan vid läggdags för en ljusstark skärm från sin smartphone så slappnar inte hjärnan av lika lätt och detta lät först underligt men ju mer jag tänkte på det hela desto mer kom jag på att det stämmer du för fan!

Så jag gjorde ett experiment genom att flytta laddaran till mobilen ett par meter till mitt datorskrivbord och gick sedan på kvällen och lade mig.
WOW det var nu SÅ mycket enklare att somna för nu hade jag inte något att pilla på längre och detta hjälpte min hjärna att slappna av mycket snabbare, instant results!

Så för er som också känner att den period man ska sova blir kortare pga en apparat med väldigt ljus skärm testa detta, ni kommer att se ett positivt resultat också!

söndag 8 januari 2012

Vänner och sociala nätverk


Då och då notifierar min smartphone att någon av mina kontakter/vänner har checkat in på foursqare eller facebook places och detta är ett jättebra tillfälle att kolla om jag kan ta ett spontanträff med någon av dessa personer.
Det som är extra roligt är när någon från andra delar av sverige besöker Göteborg och om timingen stämmer så räcker det med att jag kommenterar deras incheckning och voila, ett spontant möte blir till!

Sedan går det inte att undvika nackdelarna att man hela tiden annonsera var man är och att om man får tro idioterna på Aftonskräpet/Expressen så blir folk konstant rånade/våldtagna/lemlestade/rånade...
Vad som egentligen händer är ett fåtal grova fall blir uppblåsta till höjden för sedan att sälja lösnummer och voila deras läsare får för sig att hela världen är hemsk och bör unvikas så mycket som möjligt!
Som tur är känns det som att folk är förståndiga och inte tror på sådan smörja så jag argumenterar på följande sätt:

1. Checka in när det känns bra, dvs låt inte behovet styra att det är det första du ska göra när du kommit till din destination.

2. Känns det inte bra så skippa incheckningen, detta ska vara en social sak och om du känner dig nere eller vill vara för dig själv lägg ner mobilen och ge dig själv en "me" stund.

3. Använd incheckningar som en metod att introducera nya och spännande möten, jag kan varmt rekommendera att på så sätt ge sig ut i den stora världen och utöka sin vänskapskrets!

4. Have fun!! Ja, viktigast av allt ha roligt och må bra för det är en stor del av belöningen att upptäcka nya platser och nya spännande vänner!